Както може би повечето от вас знаете, притежаваме младежко пространство, което беше изградено от самите нас , в полза на младите хора на област Смолян.За това ни алтернативно хъбче, за хората, които се чудят, какво точно представлява, мога да споделя ,че е физическа инфраструктура за младежка работа, неформално и самостоятелно учене, физическа активност и оползотворяване на свободното време от и за младите хора. Нашата организация предлага голяма палитра от извънучилищни занимания и индивидуален подход към доброволците ни. Разполагаме с много добре оборудвана зала за всякакъв вид мероприятия – срещи, семинари, литературни четения, дебати, курсове, кино вечер, чествания и т.н. Имахме възможност да изпращаме много младежи в чужбина, за да бъдат обучавани безплатно, да трупат знания и рутина.

 Приятелската атмосфера, ентусиазмът и най-вече  вътрешната мотивация да помагат на другите са ключови за това стотици млади хора да се събират всеки ден преди обяването на извънредното положение.

В този ред на мисли всеки от нас се  чувства по-добре, когато се социализира и общува със себеподобни, които споделят техните морални устои за доброволчество, мир и личностно развитие.

Точно в този момент се опитваме да анализираме и препланираме всичко , за да останем в гражданския сектор и след пандемията. Благодарение на голямата мрежа от партньорски организации от България и Европа успяваме да се включим в огромен брой виртуални обучения и да влезнем толкова стремглаво в дигиталния свят.

Представям малко акценти от последната седмица.

Аз бях панелист в един страхотен уебинар, организиран от Национален младежки форум, където имах честта да говоря на тема “Младежка работа: младежки пространства и младежко включване”. Аз, в качеството си на регионален координатор на Национален младежки форум, успях да изложа моите притеснения за управлението на младежките пространства, нуждите от целенасочено държавно и местно финансиране, както и да предложа по -задълбочено мрежуване на национално ниво.

НМФ започна кампания #ВремеЗаТеб, с която се  провокират младите хора освен да останат вкъщи, да използват времето, с което разполагат за нещо градивно и полезно, за нещо,  което ще донесе добавена стойност на тях като личности, както и ще се отрази на обществото по време на и след извънредното положение.

Така също с колегите от Общински младежки съвет – Шумен участваме в поредица от уебинари. Серията уебинари е насочена към млади хора, които искат да се развиват и да придобиват нови умения.

До сега преминаха – “Уменията на 21-ви век и как да ги развием? “с Александра Мирчева,където Алекс засегна темата защо ще са ни нужни качества като гъвкавост, адаптивност и готовност да учим нови неща, за да бъдем конкурентноспособни. В уебинара се разгледа кои са най-важните умения днес и как можем да ги развиваме.

 Така също се проведе уебинарът: Как да бъдем по-продуктивни? с Христо Стоянов.Той е създател и главен редактор на един от най-полезните и авторитетни български сайтове lifehack.bg –  медия за бизнес, лидерство и продуктивност. Христо представи ефективни методи за повишаване на продуктивността в момент на социална изолация. Членовете на нашите организации разбраха повече за това какви помощни инструменти може да използваме, за да организираме нашето ежедневие и да засилим продуктивността си у дома.

 Тази събота следва трето уеб събитие от серията “Умения на 21-ви век” на тема „Фалшиви новини и медийна култура“.Гост-лектор е Венелин Добрев,  Съосновател на uspelite.bg – най-голямата медия за добри новини в България с над 120 000 читатели месечно.