В Смолян младежи, загрижени за чистотата на града си, са сложили табели, с които призовават да пазим и да сме отговорни.Оригиналните табели се монтират във всички квартали на Смолян, в паркови пространства и оживени места. Част от табелите са направени с помощта на БГ Бъди активен, а другата част със средства от бюджета на община Смолян по програма на местната комисия за борба с противообществените прояви.Дизайните на табелите са на победителите в конкурс, организиран в рамките на проект партньорство за красива и чиста България –  част от дългосрочната програма – „Място България“.Целта е да допринесем за повече отговорно отношение сред местните жители относно изхвърлянето на отпадъци, каза Валентин Кехайов, председател на неправителствената организация „Млади изследователи за младежко развитие” в Смолян.

„Движейки се в самия град видяхме, че за съжаление, макар и толкова приятен чист град напоследък виждаме доста вандалски истории, свързани с това да бъдат надраскани доста стени и да бъдат изхвърляни боклуци извън самите кошове. Решихме, че със слагането на такива образователни табели в същото време забавни ще провокираме интереса на самите граждани и евентуално да помогнем самите вандали да преустановят самата дейност, тъй като за съжаление това не е примера, който ние като млади хора искаме да даваме на други млади хора. Това е уникалното в тази инициатива, защото самите млади хора се изправят пред други свои връстници и казват стига, престанете това не е града, в който искаме да живеем, искаме да правим смислени и съдържателни неща“, коментира той.

Според Кехайов в инициативата са включени актьори, от които да почерпят знания за базови неща за актьорското майсторство.

„Ние винаги сме твърдели, че заедно се случват нещата, в кооперация с община Смолян и с областната управа. Това е смисъла на тази инициатива – да направим така, че да свържем всички заинтересовани страни“.

Мирослав Чавдаров, който е от инициативата на „Млади изследователи за младежко развитие“ коментира:

“Искам да изглежда едно по-добро място за живот, за младите хора, да има по-малко вандалски прояви, аз съм част от тази инициатива и съм твърдо за това нещо”.

Интервюто на председателя на неправителствената организация „Млади изследователи за младежко развитие” – Валентин Кехайов:

https://youngimprovers.eu/wp-content/uploads/2021/03/09.0320Chernokovamladeji2020rano20v20nedelya-2.mp3

 

 

https://bnr.bg/post/101434293/mladeji-v-smolan-prizovavat-chrez-tabeli-da-se-opazva-chistotata-na-grada?fbclid=IwAR1-JFmqtHNtnw9MjLAAJyhgSsRlHjlEoBLkGDmSGNo68Tho9o-bp2uhGug