За пример: Младежи преобразяват подлез в Смолян

Mладежи стартираха почистване на подлез в Смолян, чието състояние от години възмущава жителите на кв. Райково в областния град. Целият подлез е осеян със следи от вандалски прояви, а миризмата кара хората да не влизат в него и да пресичат опасно през кръстовището над него. В района е елитната Математическа гимназия, както и Художествената гимназия, но учениците им не минават през подлеза.

Идеята на инициаторите е да изчистят съоръжението и след това в него да се нарисуват с графити стойностни творби, така че мястото да се превърне в  своеобразна градска галерия, показваща творбите на даровитите смолянски младежи. “Инициативата ни е подкрепена от Община Смолян, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и се провежда с подкрепата на  BG Бъди активен,  Lidl Bulgaria, и Фондация Работилница за граждански инициатива. Новата визия със сигурност ще допадне на всеки съгражданин и гост на Смолян“, каза Валентин Кехайов, председател на младежката неправителствена организация „Млади изследователи за младежко развитие“, инициатор на преобразяването на подлеза.

 

Той прикани повече младежи да се включат като доброволци. „Инициативата ни е под мотото „Стрийт арт и плейсмейкинг срещу вандализма“ и цели да насочи вниманието на гражданите към проблема с вандалските прояви и да покаже, че поддържането на градските пространства може да бъде осъществено по по-креативен начин. Желаем да се включим в творчески и креативни дейности от неформалното образование, като синтез от различни видове изкуство, което да спомогне за формиране на нови знания и умения и отговорно отношение към културата като цяло. Идеята и целта ни е да популяризираме ново съвременно изкуство с графити в урбанистичната ни среда в Смолян. Целим да облагородим още 2 публични пространства в града. Нашата амбиция е не само да постигнем конвенционални намеси в съответната градска среда, но с образователно-социални дейности да ангажираме с това маргинализирани младежи от област Смолян“, каза Кехайов. 

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

 

https://www.marica.bg/region/smolqn/za-primer-mladeji-preobrazqvat-podlez-v-smolqn?fbclid=IwAR2xwtlI5T_B9lZaOTdvMvzibVlhCxnk4H00Jt2avNkkgUcwT5sqqZJpvLg