Как едно малко родопско градче тръгна по пътя на „титаните“ в образованието?

За нас няма случайни неща. Работим усилено и резултатите са наяве. И да, работим с организация  от Финландия, с която си партнираме и сме в изключително тесен контакт. Ние вече пета година се борим за младежкото развитие, защитаваме интересите и оказваме подкрепа на възможностите им. Ние вярваме, че младите заслужават истинско и безрезервно доверие и трябва да се развиват, каквото и да струва това на обществото.

Вярвате или не, в Смолян се създаде напълно доброволно младежко пространство, което работи от и за младежи. Само за 6 месеца работа се посети от над 300 обучаващи, младежки работници и експерти в неформалното образование от целият свят. Разполагаме с топ младежко пространство #YIYD в #Смолян, България с много добре оборудвана зала за всякакъв вид мероприятия- срещи, семинари, литературни четения, дебати, курсове,кино вечер, чествания и т.н. Разполагаме с помещение за тенис на маса, библиотека, бордови игри, баскетболен кош, футболна врата, шезлонги, хамак, караоке, кът с компютри, боксова круша, джаги, дартсове и кухненски бокс, с възможност за приготвяне на вашите кафе паузи или обяд.

Всяка седмица към сдружение „Млади изследователи за младежко развитие“ се присъединяват младежи от цялата област, а ние ги интегрираме в нашите екипи по места. В рамките на няколко няколко години успяхме да реализираме 10 проекта по Еразъм+ ,с които направихме изключително полезни обучителни курсове и младежки обмени. На едно място събрахме младежи от цяла Европа, за да покажем ,че силата е в младите и че трябва да бъдат овластени за промяната в нашето общество. Успяхме да изпратим безплатно над 100 младежи от област Смолян, които след завръщането си станаха мултипликатори на промяната и повишиха нашия организационен капацитет. Важно е, че чрез подкрепа на организацията ни в цяла Европа ,ние можем да обменяме опит и да изпращаме много младежи в чужбина за да бъдат обучавани безплатно, да трупат знания и рутина. Всички младежи в Смолян заслужават подкрепа, защото всеки има в себе си потенциал, който по една или друга причина е подценяван в обкръжаващата го среда.

Нашата проста рецепта за успех включва планиране, работа и забавление.

Сдружение“ Млади изследователи за младежко развитие“ се гордеем ,че сме част от образователната общност на Смолян, включваща всички образователни и държавни институции заедно на всички нива, които работят за преодоляване на дефицитите.

Няма човек, който да разбере по-добре проблемите на младите, отколкото самите те. Ние просто ги обединихме и организирахме да работят синхронизирано и професионално в екип. До момента на активната си работа с младите в цялата страна получихме покана за сътрудничество с най-сериозните международни организации и национални институции.

Тепърва продължаваме да се разрастваме, имаме цял отдел с доброволци, които ежедневно се занимават с международните отношения на нашето сдружение и нейното развитие.
Искаме младите хора да заемат своето достойно място в обществото и това ще стане, имаме достатъчно ресурси, за да го наложим, показвайки възможностите на новото поколение.
Нашата организация предлага голяма палитра от  извънучилищни занимания и индивидуален подход към доброволците ни.

И все пак , ако всичко ви звучи прехвалено и нереално, Смолян е близко и винаги може да го посетите, за да проверите. Ако нямате тази възможност, скоро пускаме 3D визуализация, с която ще направите виртуална обиколка на нашия младежки хъб.