През последната седмица, младежкото пространство отвори вратите си за гостуващи ученици от училище в Рудозем, които имаха възможността да се запознаят отблизо с възможностите, които Европейския съюз предоставя за младите хора. В рамките на посещението им разказахме за програма Еразъм+ и Европейския корпус за солидарност (ЕКС), което предизвика огромен интерес сред участниците.

Учениците показаха огромен ентусиазъм към възможностите за участие в международни проекти, и вече са избрани няколко от тях, които ще имат възможността да пътуват в чужбина по проекти на нашата организация. Това е страхотна възможност за тях не само да обогатят своите знания и умения, но и да разширят своите културни хоризонти.

Програмата също така включваше редица неформални образователни активности, които предложиха на учениците възможност да научат нови неща по интерактивен начин. Сред тях бяха активности като “Световно кафе” – дискусия по маси, където младежите обсъждаха различни теми в непринудена атмосфера, и “Стъпка напред” – упражнение, което помага на участниците да разберат по-добре социалните неравенства и предразсъдъци.

Денят завърши с редица скечове, организирани и изпълнени от самите ученици, което допълнително допринесе за тяхната активна роля в програмата на събитието. Чрез тези творчески изяви те не само развиха своите презентационни умения, но и демонстрираха уникален талант и креативност.

Със сигурност посещението на учениците от Рудозем в младежкото пространство беше вълнуващо и ползотворно преживяване за всички участници. То остави след себе си много положителни емоции и ново разбиране за младежките програми на Европейския съюз, които могат значително да обогатят живота на младите хора.